Catalonha adoptarà un novèu sistèma ortografic tre l’indepéndencia aquesida

4 avril 2014  Monde

Escritura

La tòca d’aquela causida es de rompre amb lo colonialisme espanhòl e l’impoténcia occitana

Dins la seguida de sa demanda d’intrada dins la francofonia, la Generalitat de Catalonha anoncièt la mesa en plaça, se per cas ganhariá la votacion per l’independéncia, d’una refòrma pregonda de son sistèma ortografic per posquer donar de pròvas de fidelitat futura a sa vesina francesa.

La suppression dei finalas femininas en -a e son remplaçament per -e, ja entamenada dins lei pluraus se veirà aplicada tanben au singular. Lei -h- etimologic dau grèc tornaràn prener sa plaça dins la lenga reformada e totei lei -u- seràn remplaçat per l’elegant grafèma -ou-

Enfin, e per pròva ultima de sa sotmission a l’engènhi francés, l’Institut d’Estudis Catalans serà fusionat amb l’Académie Française qu’aurà per tòca d’implantar la letra -y- dins la lenga catalana tant coma de metre en plaça de solucions per escriure lei sons o, é, de diferents biais (lei candidaturas de -eau- e de -eai- son ja ben avançadas) e de trobar de possibilitat per apondre mai de consonantas mudas dins la lenga de « RaimondYouye », « Louis Yaque »

Correspondéncia despuei Girone-les-Pins,
Marcel Girebeaults

2 Responses to Catalonha adoptarà un novèu sistèma ortografic tre l’indepéndencia aquesida

  1. tot això ho haurieu d’explicar ben clarament, doncs crec, modestament, que
    no s’acaba d’entendre.

  2. Jouan Français says:

    Crési qué aquélo réformo se diourio aplica a l’outsita tabés!

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *